Wat betekent de dood van jouw broer of zus voor jou?

De unieke, jarenlange band tussen broer en zus kan zelfs de dood niet verbreken. Helaas maakt dat besef het verlies van een broer of zus niet minder zwaar om te moeten dragen. Je kunt je reactie niet voorspellen, maar de dood van je broer of zus komt waarschijnlijk als een schok. Bereid je voor op een emotionele achtbaanrit met intense emoties die je behoorlijk kunnen overvallen..

Je kunt het gevoel hebben dat een deel van jou ontbreekt, of dat je in de steek wordt gelaten door je eigen broer of zus. Misschien heb je moeite je gevoelens en emoties te uiten, uit angst jullie ouders en andere broers en zussen pijn te doen.

En soms kun je zelfs het gevoel hebben dat je verdriet niet wordt erkend. Vaak gaat de aandacht van de omgeving uit naar andere familieleden. Naar jullie ouders, naar de partner van je broer of zus, of de kinderen. Maar niet naar jou. Je omgeving kende jouw broer of zus misschien helemaal niet en vergeet daardoor na een tijdje gewoon dat jij je broer of zus mist. Collega's informeren nog eens hoe het met je ouders is, maar hebben niet door dat ook jij rouwt. Net zo hard.

De ontdekking een 'vergeten rouwende' te zijn was voor mij aanleiding om Rouwplek op te zetten. Ik merkte dat het helpt om te praten over de dood van mijn broer. Niet alleen in het begin was dat zinvol; nu ook en veel later ongetwijfeld ook nog steeds.

Maar vooral heb ik de kracht ervaren van het delen van je verhaal met lotgenoten. Andere broers en zussen. Dat helpt het verdriet te relativeren, je iets lichter te laten voelen en 'door te gaan' in het rouwproces.

Ik gun jou dit ook. Daarom deel ik mijn verhaal met jou en nodig ik je uit om te praten met onze lotgenoten in de community. Blijf samen praten over jullie verlies en deel je ervaringen. Zo helpen we elkaar.

"Ik ben er ook nog"

Bij EO's 'Ik mis je' vertel ik mijn verhaal en benoem ik de impact van het overlijden van een broer of zus. Kijk hier de uitzending terug.

Lieve groet,

Annelies Ribbink

  • "Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"

  • "Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."

  • "Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"