Johanna

Het verhaal van: Johanna

Vaak kun je beter helemaal niets zeggen.

maart 2020

Weduwnaar Herman (58) had het geluk weer helemaal gevonden bij zijn vriendin Gonny. In mei zouden ze gaan trouwen en een groot feest geven. De trouwkleding hing thuis in de kast te wachten op de grote dag. De uitnodigingen waren al ontvangen door de gasten. Maar op een zondagavond in maart sloeg het noodlot toe.

Zijn zusje Johanna vertelt: “Mijn oudste broer Geert belde ’s avonds om te vertellen dat Herman een hersenbloeding had gehad en in het ziekenhuis lag. Hij was al geopereerd en naar verwachting zou hij later uit kunstmatige coma worden gehaald.” Gonny appte intussen in de familie app: “Morgen weten we meer, we moeten nu afwachten.” 's Nachts krijgt Herman een tweede hersenbloeding, dichtbij zijn hersenstam. Nog een operatie en daarmee mogelijk herstel blijkt geen optie. De artsen kunnen niets meer betekenen.

’s Ochtends vroeg wordt de familie terug geroepen naar het ziekenhuis: De apparatuur zal worden losgekoppeld. Hoe laat precies is nog niet duidelijk op dat moment, maar ze kunnen nu nog afscheid nemen. Vriendin Gonny, de kinderen van Herman, Johanna, haar moeder, twee zussen en twee van haar broers nemen afscheid. De jongste broer kan door een corona besmetting er niet bij zijn.

Nee, ik ga écht geen afscheid nemen van mijn broer!

Johanna vervolgt: “Je staat aan het bed bij je broer, maar je gelooft het gewoon niet. Herman was de vorige dag nog bij onze moeder geweest. “Pas goed op jezelf”, had hij tegen haar gezegd. Met hem zelf was alles in orde, hij was vrolijk en gelukkig. Dus hoe kon dit nou?” Geëmotioneerd vertelt Johanna verder: “Tot op het laatste moment denk je nog: Kom op nou Herman! Geen geintjes nu! Maar toen zag ik de kleur uit zijn gezicht trekken en heb ik gezegd dat het goed was. Broer, ga maar..”

Je broer ligt dood in het ziekenhuis. En nu?

“In het ziekenhuis konden we verder niets meer doen. Dus gingen we maar naar huis. Dat was heel erg raar en onwerkelijk. Je laat je broer dood achter en het normale leven gaat gewoon meteen weer door. Mijn man en ik hebben die dag zelfs nog bij de speelgoedwinkel zand gekocht voor de zandbak van onze dochter. Ze voelde dat ik verdrietig was en pakte steeds m’n hand. Dat uitstapje gaf ons wat afleiding en zij kon weer fijn spelen.”

Net wanneer ze thuis uit de auto willen stappen klinkt het liedje Roller Coaster van Danny Vera. “We bleven zitten in de auto om dat liedje af te luisteren. Het klopte helemaal. Zonder dat we wisten waarom of waarmee. Maar we wilden het per sé horen. Het bleek dat Roller Coaster was uitgekozen voor de bruiloft. Het is op de uitvaart alsnog gespeeld.”

Later zien ze op een foto die van de vlag van Johanna’s winkel is gemaakt een grote roofvogel staan. Volgens Johanna kan dit niet anders betekenen dan dat Herman nu ‘vrij’ is, maar nog wel in de buurt. “Hij hield enorm van de natuur fotograferen en had door zijn geluk met Gonny meer rust in zich om er op uit te gaan. Voor mij bevestigt deze foto dat onze band de laatste tijd beter was dan ooit en niet te breken. Nog steeds heb ik momenten dat ik kan voelen dat Herman er is.”

Gelukkig heb ik zijn liefde en warmte nog gezien

Johanna vertelt verder over haar ‘bijzondere, maar kort door de bocht’ broer: “Herman werkte vroeger in de fabriek van Coberco en later als internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij was drummer bij de Marillion coverband en bij Bad Moon. Daar zag je dat hij zich helemaal kon uitleven, maar in zijn eigen wereld. Je zag aan de buitenkant niet dat het eigenlijk een zachte man was. Hij maakt eerder een onverschillige indruk en kon zijn emoties niet goed uiten.”

Hun vader overleed toen Johanna 11 jaar was. Zij woonde als enige thuis bij hun moeder. “Naast mijn eigen verdriet zag ik natuurlijk ook haar verdriet en daar hadden we mee te dealen. Herman was 17 jaar ouder en zag niet ‘wat er zich achter de deur van het ouderlijk huis afspeelde’. Hij leek te denken dat ik werd gespaard, alsof ik een prinsessen-kroontje op had. Pas na zijn dood hoorde ik van Gonny dat hij er veel met haar over had gesproken. Hij begreep dat het ook voor mij niet altijd gemakkelijk was geweest; ik was nog zo jong en had me er goed doorheen geslagen. Hij was trots op mij, zijn zusje!”

Op haar huwelijk heeft Johanna de zachtere kant van Herman gezien. Johanna: “Hij is daar echt helemaal uit zijn ‘comfort zone’ gestapt en heeft gezongen voor ons en zelfs gedanst met onze moeder. Dat was zo onverwacht en bijzonder! En ik merkte ook dat ons contact beter was de laatste tijd. Hij stuurde wat vaker foto’s en berichtjes in de familie app. Alles staat nog in mijn telefoon. Van Gonny kreeg ik een selfie foto geappt, waarop ze in hun trouwkleding in hun slaapkamer staan. Daar straalt zoveel geluk uit!“

Johanna vertelt geëmotioneerd verder: “De foto in trouwkleding was een spontane actie na het ophalen van de kleding. “Kom, we trekken alles aan, doe ook je hakken aan!” had Herman gezegd. De foto is later door de huwelijksfotograaf bewerkt, waardoor het lijkt alsof ze voor de molen in Borculo poseren. Herman droeg zijn trouwpak in de kist; de jurk van Gonny is onder hem gelegd.”

Vaak kun je beter helemaal niets zeggen

Nu, bijna twee jaar na de dood van Herman, mist Johanna soms verbinding. Ze vindt het prettig om over hem te blijven praten, want “Als er niet meer over iemand gesproken wordt is die persoon er nóg meer niet meer.” Maar voor mensen in de omgeving blijkt het soms lastig om de juiste woorden te vinden. Johanna: “Alle clichés zijn waar. Sommige mensen gaan anders met je om: horkerig bot, of juist heel voorzichtig. Oordelend zelfs; het is toch lang genoeg geleden gebeurd, je bent er toch wel overheen nu? Je leert mensen zo wel kennen, hoor! Houd dan gewoon je mond, denk ik weleens.”

Er is veel veranderd sinds Herman er niet meer is. Zo steekt Johanna geen tijd meer in negatieve dingen, of mensen die geen verrijking brengen, maar energie kosten. Onbenulligheden, ‘zeiken om niks’ kan ze niet uitstaan. Ze knipt met haar vingers: “Het leven kan zo weg zijn. Daarom hecht ik meer aan kleine dingen die geluk brengen. Je moet jezelf ook de kans en de rust geven om alles te verwerken. Wat er gebeurd is, is ook een deel van jou. Stap vooral niet te snel weer in die dagelijkse achtbaan.”

Meer verhalen

  • Shekiba

    Nooit genoeg woorden en tijd gehad om te vertellen wat hij voor mij betekende

    Shekiba praat graag over haar broer Khalil. Hoe ze nu in het leven staat en waar ze is gekomen, ze heeft het allemaal aan hem te danken. Liefdevol eert ze de man die hij zijn hele leven was: zorgzaam, klaar staand voor hun ouders, zijn zes broers en zussen, zijn kinderen en de gemeenschap. Voor haar was hij een tweede vader. Eigenlijk zorgde hij voor iedereen behalve zichzelf.

    Lees het verhaal van Shekiba

  • Jelte

    Ik rouw niet om mijn broertje, maar om wat had kunnen zijn.

    Doe het! Registreer je overleden baby in de Basisregistratie Personen, ook met terugwerkende kracht. Al is het járen geleden geboren. En vooral: erken dat er een broertje of zusje uit het gezin overleden is. Deze dringende boodschap geeft Jelte Krijnsen, auteur van het boek 'Broertje dood'. Als geen ander kent hij de impact van het negeren van gemis: "Vind je het gek dat er dan ellende komt?"

    Lees het verhaal van Jelte

  • Myrte

    Door de dood van mijn zusje weet ik wat ik hier te doen heb.

    Na een reis van twee jaar om zichzelf terug te vinden, is Myrte is weer in Nederland. De reis leidde tot een rouwproces, om meerdere verliezen in haar leven te verwerken. Het gaf vooral een diep inzicht: wat was het bestaansrecht van haar zusje Tessa? En was het niet heel hard om naast verdriet ook onverwachte bevrijding te voelen na haar overlijden? Inmiddels voelen ze weer als een team.

    Lees het verhaal van Myrte

  • Heidi

    De dood van mijn broer Rudi voelt nog altijd vers.

    Een van de oudere broers van Heidi overlijdt wanneer hij 24 jaar is. Nu, 30 jaar later, zijn de scherpe kantjes van het rouwproces er weliswaar af, maar het gemis is er niet minder om geworden. Geregeld praat ze, op zijn graf zittend, alles van zich af. Over hoe het allemaal gaat, of wat er dwars zit. Een antwoord komt er natuurlijk niet meer. En daar is ze nou juist zo benieuwd naar. Hoe zou Rudi reageren?

    Lees het verhaal van Heidi

  • Wim

    Het leven is te kort om het te verkloten.

    De nuchtere Wim is niet makkelijk van zijn stuk te brengen. Hard en efficiënt werken zit bij hem ingebakken. Ook na de dood van zijn broer Erik gaat het leven gewoon door. Bovendien: de bedrijfsovername van zijn broer's boerderij moet geregeld worden en daar zit een berg werk in. En het lukt ook allemaal, met het hele gezin. Maar na bijna een jaar blijkt er toch wat onbalans te zijn in het leven van Wim.. 

    Lees het verhaal van Wim

  • Gineke

    Alsof er een stuk van mij is geamputeerd.

    De week voor de begrafenis van haar broertje ontglipt de compleet overdonderde Gineke. Ze ziet hoe haar broertje postuum in een gereformeerd keurslijf wordt geperst. Het uitspreken van haar afscheidswoorden op haar manier 'mocht niet' in de kerk. Na een aantal weken gaat het mentaal flink mis. Er volgt een periode van psychotherapie. Daarna blijkt Tijmens dood iets positief te hebben gebracht.

    Lees het verhaal van Gineke

  • Annelies

    Accepteren dat mijn broer dood is. Het lukt me niet.

    De dood van Annelies' broer is onverwacht. Geen afscheid kunnen nemen blijkt onverteerbaar. Het maakt het rouwen hard. Ze wilde Martin juist graag uit zijn Corona schulp trekken en eindelijk weer eens een gezellige broer/zus dag afspreken. Dan praatte hij met zijn zusje over 'het leven'. Nou ja, zij praatte en trok dingen uit hem. Zo ging dat altijd. Annelies is oprichter van Rouwplek.nl om broers en zussen te verbinden.

    Lees het verhaal van Annelies

  • José

    Je ouders rouwden. Als kind hing je er een beetje bij.

    José verloor haar broer ruim 30 jaar geleden. Zij was toen 13. In die tijd gold nog 'aanpakken, niet omkijken'. Er was weinig aandacht voor het rouwen van kinderen, bij heftige gebeurtenissen in een gezin werd er geen slachtofferhulp of therapie aangeboden. Over de dood van haar broer werd niet gesproken. Ze is harder geworden door wat er is gebeurd, maar achterom kijken doet ze niet meer. "Het is wat het is."

    Lees het verhaal van José