Zes tips: verwerken van het verlies van je broer of zus

1. Deel je verdriet met familie

Niet alleen jij hebt verdriet om het verlies van je broer of zus; jouw familie rouwt ook. Samen praten over het verdriet dat jullie delen kan helpen om pijn en verdriet te verwerken.

2. Praat met anderen

Het kan heel troostrijk zijn om steun te vinden bij je familie. Maar voor sommige familieleden kan het moeilijk zijn om troost te bieden; omdat ze zelf rouwen, of dat op een andere manier doet dan jij. Overweeg dan om met anderen over je verlies te praten. Met een geestelijke bijvoorbeeld, een goede vriend, of een rouwtherapeut. Praten met lotgenoten helpt ook. Zij begrijpen je gevoelens en ervaren hetzelfde. Meld je aan bij de community van Rouwplek.nl (meer info over de community vind je hier).

3. Wees aardig voor jezelf

Vergeef jezelf voor onaardige dingen die je hebt gedaan of gezegd. En voor dingen die je had willen doen of zeggen, maar uiteindelijk niet hebt gedaan. Heb je niet actief een hechte band met je broer of zus onderhouden? Dat betekent niet dat je niet van hem of haar hield.

4. Zorg goed voor je lijf

Ben je bang dezelfde ziekte te krijgen als je broer of zus? Laat je regelmatig medisch controleren en onderzoeken door je arts. Maak een overzicht van de medische geschiedenis van je familie en deel deze met je arts. Neem je angst zelf risico's te lopen door je te concentreren op het ontwikkelen en behouden van een gezonde levensstijl.

5. Zorg voor je geestelijke gezondheid 

Het is heel normaal je extreem verdrietig of gevoelloos te voelen na het verlies van een broer of zus. Maar worden deze (en andere) symptomen van depressie na verloop van tijd niet minder. Gevoelens van hopeloosheid, angst of woede beïnvloeden dan je dagelijkse leven. Denk jij zo over je verdriet? Vraag je arts dan om rouwtherapie. Medicatie kan ook helpen om depressies die met rouw te maken hebben onder controle te houden.

6. Zoek manieren om je broer of zus te herinneren

Als de pijn van het verdriet begint af te nemen, kan het voelen alsof je jouw broer of zus begint te vergeten. Door manieren te vinden om je broer of zus te herdenken, kun je zijn of haar herinnering levend houden en het gevoel van verbondenheid behouden. Maak bijvoorbeeld een herinneringsboek, vol met foto's, verhalen of gedichtjes. Je kunt dat ook laten zien aan anderen wanneer je dat wilt en vertellen over je broer of zus.  Of zet het (vrijwilligers)werk van je broer of zus voort. Wat voor hem of haar zo belangrijk was kan jij laten voortbestaan.

Meer artikelen

  • Afscheidstekst overlijden broer of zus: hoe gedichten, muziek en quotes helpen

    Afscheidstekst overlijden broer of zus: hoe gedichten, muziek en quotes helpen

    Wil je wat zeggen bij het afscheid van je broer of zus. Durf je het aan? En wát ga je dan zeggen? Je hebt ongetwijfeld zoveel herinneringen en zoveel te vertellen over je broer of zus. Waar begin je?

    Lees verder

  • Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

    Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

    Als je broer of zus overlijdt komt er veel op je af. Naast alle emoties en verdriet heb je zakelijk ook veel te regelen. De kans is dan ook groot dat je met vragen zit. Bijvoorbeeld over de erfenis. Het zijn niet de leukste onderwerpen om kort na het overlijden mee bezig te zijn. Maar het is wel belangrijk dat het goed geregeld wordt.

    Lees verder

  • Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

    Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

    Wanneer je broer of zus overlijdt sta je ineens voor heel veel vragen, waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt. We weten uit ervaring dat er ontzettend veel op je af komt. Een wirwar aan emoties en in die roes moet er intussen ook nog van alles geregeld worden.

    Lees verder

  • Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

    Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

    Er bestaan geen vaste protocollen en behandelplannen voor rouwbegeleiding. Een algemeen beeld geven over rouwtherapie is daarom lastig. We vragen verlies- en rouwbegeleider Janet Molewijk hoe zij rouwenden begeleidt, waaronder ook broers en zussen.

    Lees verder

  • "Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"

  • "Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."

  • "Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"