Wie zijn bijvoorbeeld de erfgenamen van je broer of zus? En wat moet er allemaal afgehandeld worden?
Wie erft bij het overlijden van jouw broer of zus, hangt af van de situatie:
De situatie is anders als je een alleenstaande broer of zus hebt. De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande naar de ouders, broers en zussen gaat. In dat geval kan er dus ook een deel van de erfenis naar jou gaan. Het is niet zo dat al het vermogen standaard op deze manier wordt verdeeld. Dit kan anders zijn wanneer jouw broer of zus een testament heeft opgesteld. In sommige gevallen laten mensen bijvoorbeeld ook een deel van hun geld na aan een goed doel dat hen nauw aan het hart gaat. Een testament is altijd leidend. Weet je niet of jouw broer of zus een testament had laten opstellen? Je kunt dit altijd navragen bij het Centraal Testamentenregister (CTR).
Het is natuurlijk erg verdrietig als er bij het overlijden ook schulden achterblijven. Wanneer jouw broer of zus bij overlijden schulden had, is het niet zo dat jij als erfgenaam automatisch die schulden overneemt. Dit gebeurt alleen wanneer je de erfenis aanvaardt.
Helaas betekent dit vaak wel dat je bij het níet aanvaarden van de erfenis ook geen recht meer hebt op dierbare spullen. Dit kan dus een keuze zijn met veel impact. Na het overlijden heb je 3 maanden tijd om te bepalen of je de erfenis wilt aanvaarden of niet. Schuldeisers mogen in de tussentijd ook geen contact opnemen. Ze moeten daarmee wachten totdat jij als erfgenaam je keuze hebt gemaakt.
Een andere mogelijkheid is het beneficiair aanvaarden van een erfenis. Dit betekent dat je de erfenis aanvaardt onder voorbehoud. Je accepteert de erfenis alleen wanneer blijkt dat de boedel positief is. Voor meer informatie over erfrecht kun je terecht bij het Juridisch Loket. Laat je goed adviseren. Zeker wanneer je twijfelt.
Over een erfenis betaal je erfbelasting, ook wel successierechten genoemd. Jaarlijks wordt er door de belastingdienst een vrijstelling bepaald. Dit is een maximaal bedrag waarover je nog geen belasting betaalt. Erf jij meer dan dit maximale bedrag? Dan betaal je daarover belasting. Deze tarieven zijn voor broers- en zussen anders dan bijvoorbeeld voor partners of kinderen. Je kunt dit terugvinden op de website van de belastingdienst.
Zoek jij een plek waar je in contact kunt komen met mensen die een broer of zus zijn verloren? Meld je aan voor de community en krijg de steun die je zoekt. We helpen je met jouw emoties, maar geven ook graag tips over bijvoorbeeld een erfenis die je van je overleden broer of zus ontvangt.
Geschreven door Marieke van Stigt voor Rouwplek
Wil je wat zeggen bij het afscheid van je broer of zus. Durf je het aan? En wát ga je dan zeggen? Je hebt ongetwijfeld zoveel herinneringen en zoveel te vertellen over je broer of zus. Waar begin je?
Wanneer je broer of zus overlijdt sta je ineens voor heel veel vragen, waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt. We weten uit ervaring dat er ontzettend veel op je af komt. Een wirwar aan emoties en in die roes moet er intussen ook nog van alles geregeld worden.
Er bestaan geen vaste protocollen en behandelplannen voor rouwbegeleiding. Een algemeen beeld geven over rouwtherapie is daarom lastig. We vragen verlies- en rouwbegeleider Janet Molewijk hoe zij rouwenden begeleidt, waaronder ook broers en zussen.
Er is geen enige juiste manier om je verdriet te verwerken. En er is geen bepaalde tijd waarin je verdriet 'mag voelen'. Dat is helemaal jouw weg. Deze tips kunnen je onderweg helpen tijdens jouw rouwproces.
"Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"
"Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."
"Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"