Een begrafenis of crematie moet namelijk in Nederland uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden plaatsvinden. Dit is een hele korte tijd, vaak veel te kort om überhaupt te beseffen wat er allemaal gebeurt en vooral: hoe je verder moet zonder je broer of zus.
Het is daarom heel logisch dat je jezelf afvraagt: is het verstandig om thuis te blijven na het overlijden van je broer of zus en hoe lang dan? En, heb je recht op verlof bij het overlijden?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen standaard is voor het aantal dagen dat jij 'moet' thuisblijven na het overlijden van je broer of zus. Dat is voor iedereen anders. Hoe goed was bijvoorbeeld de band die jullie hadden? Hoe groot is jullie familie en komt er veel op jouw bordje te liggen bij het regelen van de uitvaart?
Daarnaast kunnen er in jouw privésituatie ook andere zaken spelen waardoor het overlijden van je broer of zus nóg harder aankomt en het je misschien teveel wordt. Het is dus belangrijk dat je goed aanvoelt waar jij behoefte aan hebt. Twijfel je? Dan kun je natuurlijk altijd in gesprek gaan met jouw directe omgeving die jou goed kent en kan inschatten wat goed voor je is. Ook je huisarts kan advies geven.
Broers of zussen zijn tweedegraads familieleden. Het aantal dagen verlof bij het overlijden van een tweedegraads familielid, is niet wettelijk vastgelegd.
In de praktijk werkt het het beste om gewoon in gesprek te gaan met jouw werkgever na het overlijden van jouw broer of zus. Zo kun je samen afspreken hoe lang jij wilt thuisblijven, en wat er mogelijk is. De kans is groot dat je meer dan 2 dagen nodig hebt, maar misschien kun je wel halve dagen werken. Of is het mogelijk dat je een deel onbetaald verlof opneemt, en een deel betaald verlof krijgt. Je werkgever is er uiteindelijk ook alleen maar bij gebaat om gezonde en gemotiveerde medewerkers aan het werk te hebben. Rouwen kost tijd, en een overhaast rouwproces kan er ook op langere termijn voor zorgen dat jij uitvalt.
Belangrijk is wel dat je blijft communiceren. De eerste afspraken worden vaak al enkele uren na het overlijden van jouw broer of zus gemaakt. Het kan goed zijn dat jij er tijdens de eerste dagen achter komt dat je langer wilt thuisblijven. Andersom kan het misschien ook voorkomen dat je het na 2 dagen wel fijn vindt om koffie te drinken met je collega's, of misschien zelfs weer een paar uur te werken. Blijf dus eerlijk naar jezelf én naar je werkgever. Dat wordt vaak alleen maar gewaardeerd.
Tip: spreek af dat je (eventueel naast jouw leidinggevende) één vast aanspreekpunt hebt. Zo voorkom je dat je de hele dag door berichtjes krijgt van collega's die vragen hoe het gaat en wanneer je er weer bent. De collega die jij op de hoogte houdt kan de rest van je team informeren.
Wil jij praten met anderen die een broer of zus zijn verloren? Meld je aan voor de community en krijg steun en advies. We weten wat je voelt en helpen je graag.
Geschreven door Marieke van Stigt voor Rouwplek
Wil je wat zeggen bij het afscheid van je broer of zus. Durf je het aan? En wát ga je dan zeggen? Je hebt ongetwijfeld zoveel herinneringen en zoveel te vertellen over je broer of zus. Waar begin je?
Als je broer of zus overlijdt komt er veel op je af. Naast alle emoties en verdriet heb je zakelijk ook veel te regelen. De kans is dan ook groot dat je met vragen zit. Bijvoorbeeld over de erfenis. Het zijn niet de leukste onderwerpen om kort na het overlijden mee bezig te zijn. Maar het is wel belangrijk dat het goed geregeld wordt.
Er bestaan geen vaste protocollen en behandelplannen voor rouwbegeleiding. Een algemeen beeld geven over rouwtherapie is daarom lastig. We vragen verlies- en rouwbegeleider Janet Molewijk hoe zij rouwenden begeleidt, waaronder ook broers en zussen.
Er is geen enige juiste manier om je verdriet te verwerken. En er is geen bepaalde tijd waarin je verdriet 'mag voelen'. Dat is helemaal jouw weg. Deze tips kunnen je onderweg helpen tijdens jouw rouwproces.
"Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"
"Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."
"Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"