Afscheidstekst overlijden broer of zus: hoe gedichten, muziek en quotes helpen

Hoe maak je in die korte tijd tijdens het afscheid duidelijk wie je broer of zus was en vooral: hoe kun je met jouw afscheidstekst een soort eerbetoon aan jouw broer of zus maken? En welk gevoel wil je daar in leggen? Gedichten, muziek en quotes kunnen jou helpen om je gevoelens te uiten.

Muziek biedt troost

Bij het verlies van jouw broer of zus speelt muziek hoogstwaarschijnlijk een grote rol. Al is het alleen maar omdat er tijdens de uitvaart vaak veel ruimte is voor muziek. Bij 56% van de mensen heeft muziek ook geholpen bij de rouwverwerking (onderzoek van coöperatie DELA in samenwerking met Markteffect in 2022). Muziek en muziekteksten kun je gebruiken om je emoties onder woorden te brengen. Nummers die je vaak hoort op uitvaartdiensten worden ook verzameld in lijsten, zoals deze uitvaart Top 100. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de favoriete nummers van jouw broer of zus. Luister naar de tekst en ontdek waarom het voor jouw broer of zus zo bijzonder was. Dit kan een prachtige inspiratiebron zijn.

Muziek over overlijden broer of zus

Zelfs als het specifiek om het overlijden van een broer of zus gaat, zijn er nummers gemaakt. Zo schreef Racoon het nummer 'Hate to love', over het overlijden van de zus van de leadzanger van de band. Singer-songwriter Joe Buck schreef het nummer 'White Roses' voor zijn overleden broertje. Uiteindelijk zul jij zelf gaan voelen waar jij je in herkent en waar je troost uit haalt.

Gedichten over overlijden broer of zus

Ook gedichten kunnen troost bieden en een inspiratie zijn voor wat jij wil gaan zeggen. Online zijn er tal van websites te vinden met gedichten over het thema overlijden en verlies. Soms zelfs specifiek over het overlijden van een broer of zus. Je zult zien dat teksten die jou om welke reden dan ook aanspreken, er voor jou uit zullen springen. Laat je inspireren en raken.

Quotes over missen broer of zus

Naast gedichten zijn er online veel quotes te vinden over het missen van een broer of zus. Korte teksten met een krachtige boodschap. Tip: je vindt op Pinterest veel borden met inspiratie en quotes over overlijden en verlies. Ga op zoek met de zoekwoorden 'overlijden broer' of 'overlijden zus' en laat je raken. Zinnen die jou in het bijzonder aanspreken, kun je meenemen in jouw afscheidstekst. Teksten die je mooi vindt kun je natuurlijk ook altijd opslaan, en op een later moment weer bekijken.

Afscheidstekst overlijden broer of zus: wat zeg je?

Een mooi gedicht, een mooie zin uit een lied, of een quote kunnen een mooie inspiratiebron zijn om in jouw tekst te gebruiken. We kunnen je alleen maar meegeven: blijf dichtbij jezelf. Kies wat jou raakt en wat jouw broer of zus mooi gevonden zou hebben. Ook al sta je voor een volle zaal met mensen die jouw broer of zus op een andere manier kennen, uiteindelijk is het jóuw afscheidstekst die je nog graag voor je broer of zus wilt uitspreken.

 

Meer artikelen

 • Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

  Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

  Als je broer of zus overlijdt komt er veel op je af. Naast alle emoties en verdriet heb je zakelijk ook veel te regelen. De kans is dan ook groot dat je met vragen zit. Bijvoorbeeld over de erfenis. Het zijn niet de leukste onderwerpen om kort na het overlijden mee bezig te zijn. Maar het is wel belangrijk dat het goed geregeld wordt.

  Lees verder

 • Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

  Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

  Wanneer je broer of zus overlijdt sta je ineens voor heel veel vragen, waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt. We weten uit ervaring dat er ontzettend veel op je af komt. Een wirwar aan emoties en in die roes moet er intussen ook nog van alles geregeld worden.

  Lees verder

 • Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

  Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

  Er bestaan geen vaste protocollen en behandelplannen voor rouwbegeleiding. Een algemeen beeld geven over rouwtherapie is daarom lastig. We vragen verlies- en rouwbegeleider Janet Molewijk hoe zij rouwenden begeleidt, waaronder ook broers en zussen.

  Lees verder

 • Zes tips: verwerken van het verlies van je broer of zus

  Zes tips: verwerken van het verlies van je broer of zus

  Er is geen enige juiste manier om je verdriet te verwerken. En er is geen bepaalde tijd waarin je verdriet 'mag voelen'. Dat is helemaal jouw weg. Deze tips kunnen je onderweg helpen tijdens jouw rouwproces.

  Lees verder

 • "Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."

 • "Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"

 • "Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"