Info over rouwen

Wat komt er veel op je af wanneer je een broer of zus verliest! Die beruchte vijf dagen na het overlijden tot aan het afscheid zul je waarschijnlijk in een roes ervaren. En dan begint het pas... Dan dringt het (langzaam) tot je door dat je leven 'voor altijd nooit meer' met je broer of zus is begonnen.

Een enorm moeilijke periode, waarin je je misschien zult afvragen: wanneer begint het rouwproces? Hoe werkt rouwen? Kan ik hulp krijgen bij rouwverwerking? En waarom is rouwen zo belangrijk?

We proberen je in de artikelen op deze pagina te helpen met tips en door onze eigen ervaringen te delen. Kijk ook eens bij de pagina 'Verhalen van'. Je zult vast veel herkennen in de verhalen van andere rouwende broers en zussen.

En wil je direct praten met iemand die precies weet wat je voelt? Word dan lid van de online community van Rouwplek. Hier kan je met een broer of zus je verdriet delen. Rouwen hoef je echt niet alleen te doen! We weten wat je voelt en helpen je graag.

 • Afscheidstekst overlijden broer of zus: hoe gedichten, muziek en quotes helpen

  Afscheidstekst overlijden broer of zus: hoe gedichten, muziek en quotes helpen

  Wil je wat zeggen bij het afscheid van je broer of zus. Durf je het aan? En wát ga je dan zeggen? Je hebt ongetwijfeld zoveel herinneringen en zoveel te vertellen over je broer of zus. Waar begin je?

  Lees verder

 • Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

  Overlijden broer of zus: erfgenamen en erfenis

  Als je broer of zus overlijdt komt er veel op je af. Naast alle emoties en verdriet heb je zakelijk ook veel te regelen. De kans is dan ook groot dat je met vragen zit. Bijvoorbeeld over de erfenis. Het zijn niet de leukste onderwerpen om kort na het overlijden mee bezig te zijn. Maar het is wel belangrijk dat het goed geregeld wordt.

  Lees verder

 • Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

  Hoe lang thuisblijven na overlijden broer of zus?

  Wanneer je broer of zus overlijdt sta je ineens voor heel veel vragen, waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt. We weten uit ervaring dat er ontzettend veel op je af komt. Een wirwar aan emoties en in die roes moet er intussen ook nog van alles geregeld worden.

  Lees verder

 • Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

  Rouwtherapie, helpt dat nou echt?

  Er bestaan geen vaste protocollen en behandelplannen voor rouwbegeleiding. Een algemeen beeld geven over rouwtherapie is daarom lastig. We vragen verlies- en rouwbegeleider Janet Molewijk hoe zij rouwenden begeleidt, waaronder ook broers en zussen.

  Lees verder

 • Zes tips: verwerken van het verlies van je broer of zus

  Zes tips: verwerken van het verlies van je broer of zus

  Er is geen enige juiste manier om je verdriet te verwerken. En er is geen bepaalde tijd waarin je verdriet 'mag voelen'. Dat is helemaal jouw weg. Deze tips kunnen je onderweg helpen tijdens jouw rouwproces.

  Lees verder

 • "Ik vind het fijn om de verhalen van andere broers en zussen te lezen. Zo herkenbaar!"

 • "Ik wil blijven praten over mijn broer! Voor anderen is het klaar. Voor mij nooit."

 • "Na de dood van mijn zus leek het alsof ik in een soort eigen bubbel leefde. Ken je dat?"